код.62396.Парцел в село Избеглии

 • 34,300€
Избеглии, Bulgaria
Продажби
код.62396.Парцел в село Избеглии
Избеглии, Bulgaria
 • 34,300€

Преглед

 • Парцел
 • Вид на имот

Описание

код.62396.Парцел в село Избеглии област Пловдив,община Асеновград,на 12км от града,30 км от Пловдив.Парцела се на мира на тиха и спокойна улица,лесно достъпна от центъра на селото,с площ от 1096кв.м+план проект право за строеж.

* Моля пратете кода на имота от описанието му със SMS или Viber чат на тел. 0894 216 451!
КОНТИНЕНТАЛ ДВИЖИ НЕДВИЖИМОТО – 24/7 със SMS или по Viber чат!

* Село Избеглии е разположено на 12 км източно от Асеновград в посока Първомай и на 2 км от Араповския манастир „Св. Неделя“, на източния бряг на река Голяма Сушица. Население 870 души, земл. 19км2, надм. вис. 200м. Селото е основано към 1690 г. от бегълци от турските размирици, жители на гр. Хасково и с. Колкотница и околните села и затова носи името Избеглии. Голяма роля в развитието на селото е изиграл манастирът „Света Неделя“ (Араповският манастир) до село Златовръх, както върху религиозното съзнание, така и върху възрожденския и революционен дух на местното население. По време на османската власт в манастира са намирали убежище българските хайдути и революционери /известни са в исторически план посещенията на великия български революционер Васил Левски и неговите контакти с жителите на Избегли /. Игумен на манастира е бил дякон Викентий – първи братовчед на Иван Вазов, съпровождан от брат си Райчо Чобанов / голямата фамилия Райчеви в с. Избеглий са негови наследници / и майката на Иван Вазов. През 1971 г. се построява язовир „Избегли” с вместимост 600 000 куб. вода върху 150 дка площ. Строителството на язовира спомага да се развива едно успешно зеленчукопроизводство и овощарство и спомага за просперитета на селото и осигуряване работа на местното население. Популярна е избеглийската червена капия.
В селото има детска градина, която се посещава от децата на селата Избегли и Конуш. Земята е върната на нейните собственици и се обработва от земеделска кооперация „Плодородие“. Отглеждат се житни култури и тютюн. Селото е с изградена инфраструктура, има асфалтирани пътища и водопровод.
Ежегодно през месец юни, в деня на Светия Дух, се организира събора „Света Троица“, празника на плодородието, което селото празнува и посреща гости.
Забележителности: Араповският манастир „Света Неделя“, на два километра от селото.
Пещерата Фидяфкина дупка (Самодивската пещера). Има поверие, че на лятното слънцестоене (Еньовден) самодивите играят своите танци около пещерата.
По пътя Конуш – Избегли се намира Голямата могила – Кулето, останка от древнотракийско селище, състоящо се от къщурки и плетища, измазани с кал, открити са и много керамичини съдове използвани от древните ни предшественици. Могилата е запазена и до днес.
В местността „Свети Илия“ в близост до селото има находища от кремък (разновидност на халцедона).
На 1 км югоизточно от селото е построен параклис „Св. Дух“, който се намира сред горичка от американски дъб.
В чест на 1300 години от основаването на България е построен паметник в центъра на селото, на който са записани имената на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни селяни.

Детайли

Обновено на февруари 7, 2024 at 6:25 pm
 • Цена в €: 34,300€
 • Вид на имот: Парцел
 • Статус на имот: Продажби
 • Адрес Избеглии, Bulgaria
 • Град Пловдив, област
 • Пощенски код 4269

Удобства в района

Запиши час за оглед

Вашата информация

Подобни имоти

Compare listings

Compare
Континентал движи недвижимото
 • Континентал движи недвижимото